Wat kan je leren van de Vierdaagse?

 

Willen is kunnen. 

 

Als inwoner van Nijmegen haal ik graag het motto van de Vierdaagse naar voren. ‘Willen is kunnen’. Maar er stranden ieder jaar duizenden lopers?! Ja, dat klopt. Willen is kunnen geeft niet per definitie garantie op succes. Je slagingskans wordt er wel heel veel groter van. Dus als je kans wilt maken op succes, begint het echt bij de vraag: wil ik het? De volgende vraag is dan: ga ik het ook doen? Want zie, het aantal deelnemers dat uitvalt wordt in veelvoud overtroffen door het aantal deelnemers dat ‘m uitloopt. Iedere deelnemer ontmoet onderweg zijn of haar eigen saboteurs. Maar ondanks de diversiteit hebben ze twee dingen gemeen met elkaar. Ze wilden het én deden het ook.

 

Heb je de ambitie door te schakelen naar de hoogste stand? Of in ieder geval naar een hogere stand? Voor jezelf, voor je team, voor je organisatie maar komt het maar niet echt van de grond? Dan is er gerede kans dat er sprake is een blokkade.

 

Weerstand kent grofweg drie verschijningsvormen: niet kunnen, niet durven of niet willen. Wat het ook is, het resultaat is hetzelfde: we doen het niet. De oorsprong kent een reden: sabotage. Door onszelf bedacht of door anderen ingegeven. En heeft altijd te maken met angst en onzekerheid. Wil je naar de hoogste stand schakelen, dan ontmoet je zeer waarschijnlijk weerstand. Weerstand, in welke vorm dan ook, zal je eerst moeten overwinnen. Tenminste, als je naar de hoogste stand wilt. Wil je dat?

 

Ja? Proficiat! Weerstand overwinnen is een overwinning waar je de rest van jouw leven plezier van zult hebben. Weerstand wordt gevoed door onze saboteurs. Kan ik niet, want … Durf ik niet, want … Ik zou wel willen, maar …

 

Saboteurs worden gezien als vijanden. Ze weerhouden ons er tenslotte van onze doelen te bereiken. In deze training maken we vanuit ‘achterhaal de informatie die je saboteur wil zeggen’ kennis met ze. Wie of wat is jouw saboteur? Is het wel een saboteur? Welke boodschappen hoor je in jouw hoofd? Wat is je antwoord of reactie? Je gaat ontdekken dat het veel simpeler is dan je denkt om dat wat je tegenhoudt te ontmoeten. Je gaat ervaren wat nodig is om ‘ik zou wel willen maar … ‘ om te zetten naar vertrouwen. Naar: ik wil het, ik kan het, ik durf het, weet je wat? Ik doe het!