Vanaf 6 februari 2014 in de boekwinkel!

 

‘Jij redt het wel’ krijgt veel aandacht van media en pers. Landelijke en regionale kranten, tijdschriften en vakbladen plaatsen artikelen en recensies. Hieronder de high-lights:

 

Recensies van lezers bij Bol.com waar ‘jij redt het wel’ is beloond met 5 sterren!

zie bijgaande link http://www.bol.com/nl/p/jij-redt-het-wel/9200000022439195/

 

Radio 1 ‘de ochtend’ bijgaande link

http://m.radio4.nl/mobiel-radio1/gemist/fragment/131840

 

Bij Omroep Gelderland was ik te gast bij ‘Gelderland Live’ (presentatrice Annemiek Schakelaar) http://www.youtube.com/watch?v=jh_cl8_zVIs

 

NRC, Gijsbert van Es bekend van zijn serie ‘Het Nabestaan’

“Mine van Wychen schreef een aangrijpend boek over haar leven als ‘de weduwe van…’ – en vooral over hoe ze trouw bleef aan haar overleden partner Henk, hun dochter Emma én zichzelf. Het boek is emotioneel maar nergens larmoyant, de toon is vol verdriet maar steeds ook met relativerende humor, de beschrijvingen zijn onverbloemd, soms pijnlijk maar nooit ‘té’. Ieder mens reageert op haar of zijn manier op de dood van een dierbare. Mine van Wychen ‘did it her way’ – een inspiratiebron voor velen in vergelijkbare sitiuaties.

Gijsbert van Es, journalist NRC, auteur interviewserie Het Nabestaan.’

Pdf MineEmma NRC

 

 

Dagblad Trouw, Hinke Hamer

Jij redt het wel is bovenal een eerlijk boek. Je moet het maar durven, om zo kwetsbaar, zo oprecht en zo rauw te schrijven over een leven als weduwmens.”

Hinke trouw

 

De Gelderlander, Jacqueline van Ginneken

artikel gelderlander J. van Ginneken

 

 

 

 

 

 

 

 

Boeken over rouwverwerking, Ria Algra

In ‘Jij redt het wel’ schakelt Mine voortdurend heen en weer in de tijd. Op het moment dat je denkt dat je er nu wel zult zijn, beschrijft ze weer een ander aspect. Heb je het ene moment het idee dat ze door God en iedereen verlaten is, het volgende moment lees je van waardevolle vriendschappen en handen die haar wél helpen haar last te dragen. Gaandeweg het boek vorm je je een idee van de ‘complete’ Mine, van haar strijd en tot slot haar loslaten van het ‘weduwe zijn’. Haar schrijfstijl is vlot, onverbloemd, humoristisch en zeker ook confronterend. Ze mijdt daarbij zichzelf niet en let op, ook haar omgeving krijgt ervan langs. Daar laat ze het niet bij. Mine geeft ook praktische tips voor de ‘benadering’ van een weduwmens.

 

Handreiking bij rouw

Heb je met de dood in je kring te maken, dan is ‘Jij redt het wel’ een welkome handreiking hoe je een rouwende met alles behalve mooie woorden écht kunt helpen. Voor lotgenoten zal het een déjà vu zijn.

boekenoverrouwverwerking Ria Algra 10 febr 2014

 

 

Medical facts, Janine Budding

Taboe doorbreken
‘Het primaire doel van dit boek is dat ik andere rouwenden wil erkennen in
het proces dat ze doormaken. Er zit nog zo’n taboe op wat ongeneeslijk ziek
zijn kan betekenen en wat kanker inhoudt.
Een andere manier om dat taboe te doorbreken is humor. Op haar boek krijgt Mine dan gelukkig ook veel reacties van lezers die van het lachen over de bank hebben gerold. Zo beschrijft ze hilarische situaties met ambtenaren en allerlei instanties.’ ‘Er zijn in het boek genoeg reddingsboeien waar je op uit kunt rusten en kunt lachen.

Redactie Medicalfacts Janine Budding 9 April 2014

 

 

NRC, Marc Chavannes gerenommeerd journalist en kritisch recensent

“Na de verschrikkingen van ziekte, dood en afscheid volgt de lange mars door het niets die weduwmensen herkennen. Rouwen is Jungle. Voor Mine van Wychen was de paniek vaak heftig, de pijn rauw, het geldgebrek aanhoudend. Zij vocht in haar dromen met God en overdag met iedereen die niets vermoedend haar woede activeerde, onbehulpzame loketmedewerkers, mensen die vragen hoe het gaat maar het antwoord niet willen horen”. “Meer dan tien jaar later komt zij uit haar boek tevoorschijn als een redelijk en gelouterd mens. Zij is niet aan zelfmedelijden bezweken”

 

“Je man’s doodvonnis horen kort na de geboorte van je eerste kind is ook onredelijk”.

 

“Van Wychen boort een komisch talent aan als zij de onzinnige steunbetuigingen en haar pogingen eerlijk te antwoorden inventariseert”.

 

“Handleidingen voor mederouwers vooral? Waarschijnlijk wel, maar het is onvoorspelbaar wie waar aan toe is. Ik kon het eerste jaar geen muziek horen en geen boek lezen, zeker niet over ‘het’. Er zijn geen wetten in rouwland. Het zijn boeken die een gevoel van verwantschap en bemoediging kunnen bieden. Ik weet één lezer voor wie dat opging”.

nrcmine

 

Biblion, mevrouw T. van Oirschouw – Sparla, schrijft al ruim 30 recensies over non-fictie en levensverhalen

“Het is een zeer aangrijpend boek geworden van iemand die schrijven kan en geen blad voor haar mond neemt. Openhartig verwoordt ze haar emoties; woede, haar onmacht, maar ook de pogingen overeind te blijven. Heel belangrijk: zij blijft zeer alert ten opzichte van het duidelijke verdriet van haar dochtertje, dat haar papa mist. In tegenstellig tot de honderden andere boeken, geschreven n.a.v. de dood van een geliefde, kan dit boek wél andere nabestaanden advies en hulp geven bij verwerking”. Een ontroerend en toch nuchter geschreven document, in eigentijdse taal, dat voor veel mensen in dezelfde omstandigheden een ware handreiking kan zijn Ook geeft het goede adviezen aan nabestaanden.

biblion

 

Opleiding en Gezondheidszorg, door Jan Mistrate Haarhuis

‘Als je denkt: alweer een boek over rouwverwerking’ blijkt Mine van Wychen er bijzonder goed in geslaagd te zijn een geweldig document te maken. Voor een hele brede doelgroep: iedereen. Het boek is een zeer inspirerend verhaal over kwetsbaarheid, maar ook van enorme kracht en momenten van humor. Een praktisch boek met zoveel handreikingen aan mensen in de omgeving van de weduwmens dat het boek eigenlijk een must is voor iedereen die een weduwmens behulpzaam wil zijn’.

recensie onderwijs en gezondheidszorg