Met veel genoegen lees ik het NRC. Ik ben dol op deze krant. Ook de columns van Ben Tiggelaar, gedragsonderzoeker, trainer, publicist bij het NRC lees ik graag.

 

Begin oktober 2013 (sindsdien is er helaas nog niet zoveel veranderd) schrijft meneer Tiggelaar over onderzoeksresultaten met betrekking tot slecht leiderschap en de gevolgen daarvan. Voor de medewerkers dan. Niet de minste ook: zwakkere gezondheid, spanningen in het gezin en verhoogde kans op hartklachten. Organisatieadviesbureau Hay Group vermeld op basis van een wereldwijd onderzoek dat 55% van de managers een demotiverend werkklimaat creëert. Nederlandse managers scoren zelfs nog hoger. Maar liefst 68% van de managers blijken slechte leidinggevenden te zijn. Als ik eerlijk ben, schrik ik van de cijfers. Ook vraag ik me af hoeveel  werknemers grote stressoren ervaren door hun directe baas. Dat moet, op basis van deze percentages, toch om ontzettend veel mensen gaan? Triest. Ik raak meer en meer geboeid en geschokt door dit artikel. Denk: eindelijk iemand die recht voor zijn raap durft te zijn! Heerlijk.

 

Barbara Kellerman beschrijft in haar boek ‘Bad Leadership’ de zeven niet mis te verstane categorieën: incompetent, rigide, onmatig, onverschillig, corrupt, afstandelijk en zelfs boosaardig. Het zal je baas maar zijn …

 

Als u leidinggevende bent en dit leest zijn er nu grofweg drie opties. A: u denkt ‘Ik hoor daar zeker weten niet bij’. Weet u het echt zeker? Gelukkig. Of B: u denkt ‘Verhip, ik hoop niet dat ik daar bij hoor’. Tja, als u daar geruststelling over wilt zult u daar achter moeten zien te komen. Of C: u denkt ‘Of ik erbij hoor of niet, kan me niet zoveel schelen. Na mij de zondvloed’. Schaam u. Optie C is zeer te betreuren want dit type leidinggevenden laat een spoor van serieuze vernieling achter zich.

 

Ter illustratie heb ik onder ‘voorbeelden uit de praktijk’  drie casussen over managers geplaatst die naar aanleiding van de column van meneer Tiggelaar bij me boven kwamen drijven. ‘Weet ik het zeker?’ ‘Maak dat je wegkomt!’ en ‘Van demotivatie tot motivatie’