Aap, noot, Mies, poep en pies

3 november 2017

Een moeder in Beuningen is ongelukkig met de teksten waarmee haar kind leert lezen, zoals: Mep, poep, pis. Moet dat nu? Onze stelling: Lezen is zo belangrijk dat alles geoorloofd is om kinderen aan het lezen te krijgen. Dus als dat met ‘vieze’ woorden lukt is het prima!

 

 

Aap, noot, Mies, poep en pies

 

Leren lezen laten aansluiten bij de leeftijdsgroep van 6-7 jarigen blijkt niet zo eenvoudig. Ook in mijn tijd sloeg aap, noot, Mies en hok, bok Gijs de plank al volledig mis. Of het nu zoveel beter is? Best grappig vind ik wel dat de leesmethode ‘Veilig leren Lezen’ heet en op het leesplankje: ‘ik mep rik’ staat. De jongens die toevallig Rik heten zijn nu de Sjaak. ‘Ik pis ver’ vind ik ook zeer vermakelijk. Kinderen op die leeftijd plassen de wc onder, verder komen ze niet. Het plaatje van uitsluitend een drol met de tekst ‘poep op roos’ is me een raadsel. Wie of wat is Roos? Je houdt je hart vast. Wordt met Roos een meisje bedoeld? Op de roos in m’n tuin heb ik namelijk nog nooit een drol gezien. ‘Koe doet poep’ is natuurlijk waar, maar koeien zijn vooral bekend om hun melk. Met de woorden poep en pis is niks mis, maar kom op mensen, dit kan beter.